Wat is SSL Certificaat?

Inhoudsopgave

Het SSL certificaat wordt ook wel TLS genoemd en is een protocol voor het versleutelen van internetgebruik, terwijl het ook gebruikt wordt voor het verifiëren van de identiteit van een webserver. Onderstaand vind je meer informatie over een SSL certificaat en waarom het gebruikt zou moeten worden!

Wat is de definitie van een SSL certificaat?

SSL is de afkorting van Secure Socket Layer en is een aanvulling op HTTP. Dit was namelijk functioneel, maar niet echt goed op het gebied van veiligheid doordat een verbinding zonder beveiliging is. Dit zorgde ervoor dat het nogal gemakkelijk was om bezoekers te misleiden, wat ook wel spoofing genoemd wordt. HTTPS beschikt juist wel over encryptie en verificatie, het is daarom een veiligere verbinding. Om een site zo te kunnen beveiligen, moet een geautoriseerde partij een SSL certificaat toekennen aan de website. Voor SSL worden openbare en private sleutels gebruikt die uit lange ketens aan karakters bestaan. Ze worden gebruikt voor het encoderen en decoderen van data. In een SSL certificaat wordt veel informatie opgeslagen, waaronder onder andere de onderstaande gegevens:

  • De domeinnaam waarvoor het certificaat uitgegeven is.
  • Wie het SSL certificaat toegekend heeft.
  • Het apparaat, de persoon of organisatie waarvoor het uitgegeven is.

Waarom een SSL certificaat?

Browsers zullen HTTP websites niet meer laden of juist een melding geven aan de bezoeker om aan te geven dat het niet een veilige verbinding is. Als je je site bereikbaar wilt houden, is het dus van groot belang om een SSL certificaat te verkrijgen. Dit kan onder het standaard tarief vallen, al hangt dit van de hosting provider af. In sommige gevallen zul je dus te maken krijgen met kosten voor het activeren van het SSL certificaat. Als dit gelukt is, zul je een groen slotje in de adresbalk zien.

Recente blog posts