Zo kun je een goede website structuur maken voor SEO

Inhoudsopgave

Tegenwoordig vind je miljoenen websites op het internet. Elke dag komen er ook nog eens vele bij. Hierdoor wordt het steeds lastiger om op te vallen tussen alle sites van je concurrenten. Toch kun je diverse maatregelen toepassen om ervoor te zorgen dat mensen eerder voor je website kiezen dan voor je concurrentie. Dit heeft te maken met de website structuur. Bij veel sites is dit namelijk slecht. Dit is nadelig voor de bezoekers, maar ook voor Google. Een goede website structuur is dus ook positief voor je SEO.

Waarom is een goede website structuur belangrijk?

Het is dus van belang om een goede website structuur voor SEO te creëren, maar dit is ook zeker belangrijk voor de bezoekers van je site. Een goede structuur zorgt er namelijk voor dat je website overzichtelijk, wat ervoor zorgt dat de mensen die je site bezoeken de informatie waar ze naar op zoek zijn kunnen vinden. Daarnaast is een goede website structuur essentieel voor de zoekmachines. Hoe beter de structuur van een site, hoe beter bijvoorbeeld Google de website kan crawlen. Hierdoor worden meer pagina’s opgenomen in de zoekresultaten, waardoor je meer kans maakt om hoog te scoren. Ook kun je hierdoor meer bezoekers en dus potentiële klanten trekken naar je website.

 

Wat gebeurt er als je website geen goede structuur heeft?

Heeft je site geen duidelijke structuur? De kans is groot dat de bezoekers je website dan binnen een mum van tijd verlaten. Dit leidt tot een hoge bouncerate, wat je moet voorkomen aangezien Google dit ziet als een negatieve gebruikservaring. Laat dit nu net een van de belangrijkste SEO ranking factoren zijn, dus een hoge bouncerate moet je echt niet willen. Zorg daarom voor een goede website structuur!

 

Waarom zijn er veel slechte websites?

In het verleden was het moeilijk om met een custom code een website te creëren, wat ervoor heeft gezorgd dat er nogal veel slechte sites zijn. Tegenwoordig is dit minder het geval aangezien er diverse tools en programma’s zijn die je kunt gebruiken om een website te maken. Dit klinkt mogelijk een stuk beter, maar toch is dit eigenlijk niet het geval. Vaak wordt er bij deze websites namelijk niet gedacht aan de website structuur. Dat is opvallend, want de structuur van de site is wel degelijk belangrijk. Dit is niet alleen het geval vanwege het overzicht, maar dus ook voor de zoekmachineoptimalisatie. 

 

Waar zorgt een goede website structuur voor?

Een goede structuur van je website zorgt er onder andere voor dat de site een sterk geheel is. Ook kunnen de zoekmachines je website hierdoor gemakkelijk crawlen, zoals net al uitgelegd is. Bovendien zorgt het ervoor dat je bezoekers eenvoudig de benodigde informatie kunnen vinden en kunnen alle pagina’s binnen je site met maximaal drie kliks gevonden worden.

"

Waar moet een goede website structuur aan voldoen?

Inmiddels weet je dus al dat alle pagina’s bereikt moeten worden in maximaal drie kliks. Dit is echt een vereiste van een goede website structuur voor SEO. Daarnaast moet er ook een duidelijke en logische URL structuur gebruikt worden, terwijl bovendien alle pagina’s aan elkaar verbonden moeten zijn. Ook moet het simpel zijn voor de bezoekers om door je site te navigeren en moeten de pagina’s hun waarde met elkaar delen. Hieronder leggen we uit hoe je aan deze vereisten van een goede website structuur kunt voldoen.

Pagina’s bereiken binnen drie kliks

Je bezoekers moeten de waardevolle content op je website snel en eenvoudig kunnen vinden, wat ook geldt voor je zoekmachines. In principe moet dit binnen drie kliks gedaan kunnen worden. Om hiervoor te zorgen is het verstandig om te kijken naar de hiërarchie van je site. Ook moet je je pagina’s logisch indelen. Hierdoor hoeven je bezoekers niet een omweg te nemen om bij bepaalde informatie te komen.

Duidelijke en logische URL structuur

Dit begint met het geven van een logische naam aan alle pagina’s. Je kunt de permalink desondanks ook handmatig invullen. Laat dit dan overeenkomen met de naam van de pagina. Denk ook na over de subpagina’s. Je kunt ze naast elkaar of onder elkaar laten leven, maar je kunt ze ook allemaal een losse URL geven.

Verbind alle pagina’s met elkaar

Er moeten beslist geen orphaned pages te vinden zijn op je website. Deze pagina’s worden ook wel verweesd genoemd en zijn pagina’s waar nul keer naar gelinkt wordt vanaf andere pagina’s binnen je site. Dit moet je zien te voorkomen doordat deze pagina’s naar alle waarschijnlijkheid niet zichtbaar zullen worden in Google.

Eenvoudige navigatie voor bezoekers

Je moet je menubalk zo schoon mogelijk houden. Zet hierin alleen de noodzakelijke elementen en gebruik geen eindeloze dropdowns. Alleen je belangrijkste pagina’s moeten in je menu staan, hier wil je immers je bezoekers naartoe sturen. Algemene voorwaarden zet je dus niet in je hoofdmenu, net zoals je cookie policy. Je homepagina, blog, contact, et cetera horen wel thuis in het menu.

Laat pagina’s waarde met elkaar delen

Oké, dit kan lastig zijn om te begrijpen. Daarom moet je even een voorstelling maken in je hoofd van een piramide van champagneglazen. Vervolgens giet je in gedachten een fles champagne leeg in het bovenste glas. Het zou ideaal zijn als hierdoor in elke glas wat champagne komt. Als het goed is, lukt dat doordat de glazen verbonden zijn met elkaar. Dit moet je ook zien te creëren binnen je site. Hoe beter je interne linkstructuur is, hoe beter het is voor je SEO.

Recente blog posts